МОЗ України е-здоров'я

У 2018 році МОЗ продовжить розробку eHealth і зосередиться на створенні постійних структур, що сприятимуть розвитку системи у майбутньому. Найближчими кроками стануть визначення нового адміністратора системи та розробка довгострокової стратегії впровадження eHealth в Україні.

Під час презентації «eHealth. Досягнення 2017. Візія 2018» була підсумована спільна робота над створенням прозорої та ефективної електронної системи охорони здоров’я в Україні та оголошені плани розвитку на 2018 рік.

Напередодні в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун  підписала документи про безкоштовну передачу майнових прав інтелектуальної  власності від громадськості до МОЗ. Інші документи, що необхідні для  того, аби формального завершити передачу eHealth від міжнародних донорських організацій державі,  будуть підготовані та підписані найближчим часом.

Подальшою розробкою та впровадженням eHealth опікуватиметься спеціально створене ДП «Електронне здоров’я», що отримає MVP (мінімальний життєздатний продукт) у право адміністрування. Серед першочергових задач державного підприємства — конкурс на посаду директора та набір базової команди, в тому числі з нинішнього Проектного офісу eHealth, реалізація наступного етапу розвитку продукту та погодження бізнес-моделі.

Міністерство охорони здоров’я та Національна служба здоров’я України створюватимуть регуляторне поле для динамічного розвитку  електронної системи охорони здоров’я. А ринок медичних інформаційних систем забезпечить присутність eHealth у всіх закладах охорони здоров’я у вигляді сучасних та якісних ІТ-рішень.

«eHealth — динамічний проект, який постійно змінюється, що неминуче у реформах. Ми маємо й надалі втілювати його спільно. Не достатньо лише зусиль МОЗ, важлива участь громадських організацій і бізнесу. Це було важливо на початку і залишиться актуальним на наступних етапах. Без постійної і тривалої підтримки міжнародних партнерів не з’явився би eHealth, і найближчі кілька років проекту буде критично необхідна ця допомога. Ми триматимемося обраного курсу в реалізації проекту. Тому найближчим часом запропонуємо нашим партнерам новий меморандум, відкриваючи наступну сторінку розвитку eHealth», — наголосив Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я.